7 januari 2017

Puta Banditas!

Nadat we Frankrijk zijn ontvlucht in de hoop de winterkou achter ons te laten, zijn we terechtgekomen in Asturië, in het noorden van Spanje. Donderdag 5 januari was onze eerste klimdag. Yes, eindelijk! We zitten in het klimgebied Cordillera Cantábrica. De grootste steden in de buurt zijn Gijón en León en in de buurt zit nationaal park Picos de Europa.

We hebben geklommen in Otura (Asturias Centro). Een mooi klimgebied, een makkelijke aanloop van max. 15 minuten en zeer mooie rots. Alles lekker ruw, ondanks de populariteit van dit gebied. Deze klimdag was pure verwennerij, de lucht was strakblauw en in de zon was het lekker warm. We konden zelfs klimmen in t-shirt, heerlijk. Na zes routes vonden we het mooi geweest voor een eerste klimdag, terug naar de camper.
Opeens riep Gaab ‘hé, shit er is een wiel uit!’. Ik begreep het niet en dacht dat ze een van de autobanden bedoelde. Maar toen zag ik het ook…. Wat een klootzakken zeg, dat meen je toch niet!!!


Tijdens onze allereerste klimdag (dag 5 van onze roadtrip) hebben ze al geprobeerd onze racefietsen te jatten. De sjorbanden waarmee de fietshoes nog extra was vastgezet waren doorgesneden en het voorwiel van mijn racefiets hing ónder het fietsenrek, verder waren alle riempjes en een elastiek van de net nieuwe fietshoes doorgesneden. Wat een ontzettend kutgevoel (excusez le mot), na zo’n heerlijke dag.

Ik ben als een dolle rond de camper gerend, om te zien of die was opengebroken – dat is ons vorig jaar in Fontainebleau al een keer gebeurd - maar gelukkig was dát niet het geval. Terug naar de fietsen… Ze stonden er allebei nog op, op het eerste gezicht onbeschadigd, op het loshangende voorwiel met lege band na. Ze hebben de band vermoedelijk leeg laten lopen om mijn frame los te krijgen, waarschijnlijk omdat ze zagen dat de wielen aan elkaar zaten met sloten en in de hoop dat ze dan mijn fiets mee konden nemen. Dat lukte lekker niet! De frames staan aan elkaar én aan de fietsdrager vast met een klasse 4 motorslot en op de wielen zitten dus nog twee sloten. Die hebben ze overigens ook met een mes bewerkt, maar daar zijn ze niets mee opgeschoten. Waarschijnlijk hebben ze toen beseft dat het ze niet ging lukken en zijn ze weer verder gegaan.

Camper voor poging tot diefstal
Inmiddels was er een Spanjaard aangekomen, die vlakbij woonde. Vóór het klimmen hadden we al uitgebreid met hem gepraat; nou ja praten, hij sprak twee woorden Nederlands en wat gebrekkig Duits en wij spreken geen Spaans. Met handen en voeten gebarend hebben we hem uitgelegd wat er was gebeurd. Hij wilde de politie voor ons bellen (hoefde niet, want de fietsen zijn er nog), hielp ons met het opnieuw bevestigen van de fietsen en stak een hele tirade af over die fietsendieven. We begrepen er niets van, op twee woorden na: Puta Banditas. En dat vinden wij ook! 

Omdat we heel goed zijn geworden in Omdenken, zien we het positieve hiervan in. De fietsen zitten zo goed vast, dat ze waarschijnlijk niet gestolen kunnen worden ;-)

Op vrijdag 6 januari zijn we op zoek gegaan naar een garage (voor de olielekkage). We hadden een naam gekregen van een garage die ook zware voertuigen op de brug kan hebben. Na 25 km rijden komen we daar aan en ja hoor, GESLOTEN!!! Blijkt het Driekoningen te zijn, nationale feestdag, alles dicht. Dus voor niks heen en weer gereden. Puta fiësta! (wordt vervolgd)

Na dit akkefietje hebben we besloten dat we genoeg pech hebben gehad en nu even een paar maanden rust willen (zou dat werken?). We blijven positief en genieten, ondanks alles! 

We staan sinds een paar dagen op een parkeerplaats in een klein bergdorpje bij het klimgebied, samen met tien andere busjes en campers, gezellig tussen de klimmers. Superleuk en nog legaal ook. Het uitzicht is prachtig en er zijn zelfs wat voorzieningen (wc, douche en stroom om de telefoons op te laden). 

Inmiddels is het zaterdag 7 januari, onze eerste week zit erop. Verveeld hebben we ons niet, er gebeurt genoeg ;-) We hebben het fijn samen en zijn nu een beetje gewend aan het zigeunerleven.  Helaas heeft de kou ons opnieuw achterhaald, ook hier is het ontzettend koud!!! Vannacht heeft het minstens 10 graden gevroren, vanochtend zat er een dikke, dikke laag ijs op de voorruit en hingen er ijspegels onder de camper. Wij houden het gelukkig warm.
Klimmen kan pas vanaf 12.30u, voor die tijd vriest het nog. Pas als de zon op de rotswand staat is het warm genoeg om te klimmen en dat kan dan wel in een trui, hoewel een paar stoere Spaanse klimgoden gewoon in hun blote bast in de wand hangen…. (wie mooi wil zijn moet kou lijden).

Nog een kleinigheidje, de rits van Gaab’s dikke donsjas heeft het ook begeven. Succes Gaab!

Steef

6 opmerkingen:

  1. Das bij elkaar al een aardig avontuur voor 1 week! Gelukkig zijn de fietsen blijven hangen...
    Veel plezier met klimmen morgen! Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Vera! Het klimmen is leuk en de omgeving prachtig.

      Verwijderen
  2. Ha meiden, leuke verhalen! Gelukkig zijn jullie nu toch aan het klimmen en dit deel van Spanje leek me al de moeite waard. Succes met alle ontberingen en tegenslagen, klim ze!
    Groet Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Frank, ik denk dat jullie dit klimgebied zeker zullen waarderen! We zijn pas in 2 van de 4 hoofdgebieden (met ieder weer heel veel sectoren) en het is erg mooi, zowel qua klimmen als landschappelijk. Nog geen gladde rots gezien, goede behaking. We kunnen ons hier nog wel een paar weken vermaken. Helaas komende dagen regen voorspeld, geen idee wat we gaan doen.

      Verwijderen
  3. Is het niet beter die hoes weg te laten zodat ze gelijk zien dat er met dat slot niet te spotten valt?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Eddie, daar heb je misschien wel gelijk in. We hebben er hierna wel over gedacht. Maar de hoes houdt de fietsen wel weer mooi schoon... Mocht het nog eens gebeuren (en hopelijk blijft het dan ook bij een poging) dan laten we de hoes er waarschijnlijk wel af. Bedankt voor het meedenken!

    BeantwoordenVerwijderen