23 maart 2017

Boulderen in Albarracin

Nadat we de snelweg A23 verlaten, rijden we nog 30 km binnendoor naar Albarracin.
We komen langs een soort vliegtuigkerkhof. Er staan oude vliegtuigen waarvan de maatschappijnamen zijn afgeplakt. We rijden over een lange rechte weg in een uitgestrekte, weidse omgeving. Er rolt regelmatig thumbleweed (“steppenroller” of “tuimelkruid”) over de weg. Het is een grappig gezicht. De laatste kilometers worden mooier en mooier. De gele zandstenen massieven met gelaagde structuur zien er bijzonder en broos uit.



Het historische stadje Albarracin (ca. 1054 inwoners) is ongeveer in de 7e eeuw ontstaan en ligt op 1200 meter hoogte. Er komen voornamelijk twee ‘soorten’ toeristen, namelijk boulderaars en liefhebbers van cultuur, voor zowel het stadje als de rotstekeningen (van ongeveer 7000 jaar oud). Volgens sommige kenners is dit het mooiste stadje van Spanje. Hoewel ik geen cultuurfan ben, was ik erg onder de indruk van bijzonder dit plaatsje. Het is niet voor niets dat Albarracin al sinds 1961 een nationaal monument is en op de nominatie staat om te worden uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Albarracin

Vlak voor we Albarracin binnen reden, werden we aangehouden door de Guardia Civil. Zou er iets aan de hand zijn? We moesten onze paspoorten laten zien en de twee agenten keken erg bedenkelijk onze bus in. Vervolgens keken ze elkaar aan en toen vroeg een van hen: “Do you have any drugs?”. Wij moesten hardop lachen. Ik zei: “We komen misschien wel uit Nederland, maar hebben geen drugs, we komen boulderen”. Gelukkig mochten we toen weer door. Later hoorden we van andere klimmers dat er regelmatig busjes doorzocht worden door de Guardia Civil. In het bouldergebied waren veel klimmers wiet aan roken ….. Hmm, dat verklaart die controles.

Op zaterdagochtend ontmoetten we voor de eerste keer tijdens onze roadtrip vrienden uit Nederland. We hadden ons hier erg op verheugd. We troffen elkaar voor het VVV-kantoor en zagen Juriaan en Tialda in een Fiat Panda aan komen rijden. We startten onze boulderweek in een Spaanse kroeg met een bakkie koffie (de Spanjaarden zitten overigens om 10.30 uur al aan de rode wijn, inclusief de Guardia Civil) en we kletsten lekker bij. De vorige dag hadden wij het dorp en het bouldergebied al verkend, zodat we geen tijd zouden verliezen met zoeken. Na de koffie op naar de lokale klimwinkel Sofa Boulder, waarJuriaan en Tialda een crashpad zouden huren. Onze eigen crashpad ligt 'pas' 2 maanden heel erg in de weg in ons huis op wielen. Nu konden we deze eindelijk gebruiken.

De eerste dag moesten wij erg wennen aan het boulderen, omdat we de laatste twee maanden alleen langere routes met touw hebben geklommen. Sommige boulders vinden we erg makkelijk en we tikken een paar 6a’s weg, die aanvoelen als een 4a.  Erg leuk om na een paar maanden weer te boulderen! We genieten van het mooie weer, de prachtige omgeving en het fijne gezelschap. Voor het eerst sinds onze roadtrip zijn we een paar keer gaan uit eten. Dat was erg genieten! Life is good.


Gaby in actie. Foto: Juriaan Wossink


Praktische informatie
Albarracin is 2 uur rijden vanaf Valencia airport en 3h40 vanaf Alicante airport. (Vanaf Eindhoven kan je met Ryan Air erg goedkoop vliegen naar Alicante, slechts enkele tientjes). In het dorp zijn twee minimarkets waar je de meeste boodschappen wel kan kopen. Beide minimarkets zijn erg duur, dus probeer als je met de auto komt in Teruel boodschappen te doen. In het dorp zijn ontzettend veel leuke restaurants en barretjes. Wij hebben zelf erg lekker gegeten bij La Taberna. 

Informatie boulderen
In Albarracin liggen ongeveer 1600 boulders, verspreid over 14 subgebieden. Helaas is een aantal gebieden nu permanent gesloten i.v.m. vogelbroed. De gebieden liggen dicht tegen elkaar aan en alles is redelijk makkelijk te vinden. De boulders zijn niet genummerd en ook niet gemarkeerd. In de klimwinkel zijn twee redelijk goede topo’s verkrijgbaar die beiden goede foto’s bevatten om je te kunnen oriënteren: Boulder Albarracin NOROPES en The guide book about Albarracin Bouldering (incl. Vertical Life topo app).

De boulders zijn van rood zandsteen in allerlei vormen. Wij hebben het subgebied La Fuente bijvoorbeeld al snel ‘omgedoopt’ tot UFO-gebied. Wat een gave rotsblokken staan daar! Een aantal boulders is extreem hoog, maar er zijn ook genoeg lage blokken te vinden.
Het zandsteen heeft zeer goede wrijving, wat zorgt voor een compleet andere klimervaring dan in Fontainebleau. Er zijn ontzettend veel overhangende boulders en mantels en het klimmen is erg fysiek. De handgrepen zijn over het algemeen verrassend goed. 
Voor ons was het een leuke ervaring om eindelijk onze spierballen te kunnen gebruiken. We hebben niet voor niets zo hard getraind in Kei Boulderhal… Naast de vele atletische boulders zijn er ook platen en mooie, technische routes te vinden. De Spanjaarden zijn blijkbaar gek op zitstarts, want vrijwel elke boulder begint met een zitstart. Soms is dit logisch, maar wij vonden het vaak erg ‘gezocht’ of gekunsteld.

De waardering is naar ons idee een stuk vriendelijker dan in Fontainebleau. Zo klommen we redelijk wat 6a’s in de eerste poging en klom Steef haar eerste 6b. En daar bleef het niet bij. Na nog een paar 6b’s wist ze ook haar eerste 7a (El Reloj de Arena)  te klimmen! In Fontainebleau zou de route waarschijnlijk lager gewaardeerd zijn, maar toch erg gaaf om die ‘magische’ grens te halen.

Overnachten
Er zijn 3 officiële 24h parkeerplaatsen voor campers en busjes; hier mag je officieel en gratis overnachten. Informatie hierover kan je halen bij de plaatselijke VVV. Op deze 24h parkings zijn geen voorzieningen, dus ook geen water of toilet.
De mooiste parking is de eerste parking als je richting het bouldergebied rijdt. Het ligt op een hoog plateau, waar je een mooi uitzicht hebt op Albarracin. Aan het eind van de middag rijden de busjes af en aan. In het weekend stond de parkeerplaats bomvol met klimmers. 
Overigens is er in Albarracin ook een camping, waar je ook huisjes kan huren. De camping was eind februari nog gesloten.

Overnachten op het 'plateau'

Extra info Albarracin:
http://spanje-reizen.blogspot.com.es/2015/03/albarracin-historisch-openluchtmuseum.html

Foto's
Meer foto's vind je op de pagina Foto-albums (of klik op DEZE link). 

Gaby

2 opmerkingen: