20 februari 2017

Waar de wind ons brengt…

Tijdens onze reis laten we ons veelal leiden door twee boeken: klimtopo’s en de camperplaatsengids. Voor de niet-klimmers die ons blog lezen: klimtopo’s zijn boeken waarin van een bepaald gebied of regio in een land alle klimroutes staan. Hier halen wij belangrijke informatie uit: hoe kom je bij het gebied, welke niveaus kan je er klimmen, hoe hoog zijn de routes, hoeveel materiaal heb je nodig, etc.  Tijdens het klimmen zijn deze topo’s onmisbaar. We hebben er dan ook veel bij ons.



Voor de niet-camperaars onder de lezers: Het andere boek is de camperplaatsengids. Tijdens onze reis willen we zo min mogelijk geld uitgeven aan overnachtingen. We willen dan ook zo vaak mogelijk wildkamperen en overnachten op camperplaatsen. Camperplaatsen heb je in alle soorten en maten: van parkeerplaats zonder enige voorzieningen tot soort van campings speciaal voor campers met douchegebouwen, wasmachines en een restaurant.
Een camperplaats kan een echte attractie zijn, wat je er al niet tegenkomt…De meest gammele oude busjes, supergrote luxe campers van 9m lang met daarachter nog een aanhangertje met een Mini Cooper erop, tot camper omgebouwde bussen en vrachtwagens, buscampers zoals wij zelf hebben, etc. Wonderlijk genoeg zijn er veel gratis camperplaatsen, waar je ook nog allerlei voorzieningen hebt. In Portugal stonden we zelfs een paar keer op een plaats waar je gratis elektriciteit had, super! Tot nu toe hebben we 2x op een betaalde camperplaats gestaan, omdat we echt dringend stroom nodig hadden (voordat we een zonnepaneel hadden). Zeker na reisdagen vinden we het prettig om naar een camperplaats te gaan. Na een paar uur reizen is het gewoon fijn om te weten dat je op een plaats terecht komt waar je zeker weet dat je er niet wordt weggestuurd en rustig kan slapen.


Klimtopo en camperplaatsengids
Wij gebruiken de camperplaatsengids van ACSI en de app ‘Campercontact’ van de NKC (volledige versie € 6,00, gratis voor leden NKC). Deze app is een nuttige aanvulling op de gids. De camperplaatsengids bestaat uit twee boeken, waarin heel Europa staat (nieuwprijs voor beide gidsen, inclusief kortingskaart voor campings ca. € 24,00). Voor vertrek hebben we editie 2016 gekocht via Marktplaats voor € 10,00, een goede koop! 



Dat geld hebben we al 10x terugverdiend. In de gids staat per land een overzichtskaart en kan je per regio alle camperplaatsen vinden, compleet met overzicht van voorzieningen, eventuele kosten en coördinaten. De camperapp gebruiken we om recensies te lezen en te checken of er nog wijzigingen zijn (soms bestaat een camperplaats opeens niet meer). Er staan ook handige tips op, bv. voor een goed restaurant of bijzondere bezienswaardigheden. Verder is de app soms puur entertainment: je leest er de meest hilarische commentaren en vraagt je soms af waar mensen zich druk om maken (de zgn. azijnzeikers). Andersom gebeurt ook: op een camperplaats met de meest lovende kritieken, vroegen wij ons oprecht af WAT er nou zo fantastisch is aan die plek….

Een paar voorbeelden:
Jan & Annie: “Wij vonden het net een zigeunerkamp met veel oude campers…” 
Wij vonden deze plek geweldig! Zigeuners? Haha. Er stonden veel klimmers en ja, die hebben vaak oude leuke busjes.
De Jong23: “…de conciërge maakt er een spelletje van om de elektriciteit af te zetten daar hij de campers niet wenst, daar het zondag was is het gemeentehuis gesloten om hen hierover in te lichten….”
Op deze camperplaats hebben wij met veel plezier gestaan en zonder problemen kunnen genieten van de gratis (!) elektriciteit.
Van der Kamp: “Mooie plaats om van hieruit El Torcal te bezoeken. Wij hebben er twee nachten gestaan en dat beviel prima. Vers water met een drukknop!...”
Wij dachten, tsss…. waar maak je je druk om, gratis camperplaats, wat een azijnzeiker.. Tot je daar zelf je watertank (100 liter) wil vullen. Hou die knop maar eens 10 minuten ingedrukt…grrr.

Inmiddels heeft Gaby er een nieuwe hobby bij, zij schrijft ook een recensie over elke camperplek waar we staan:

365Roadtrip: “...in het dorpje is een klein winkeltje waar je brood enzo kan kopen, tussen de benzinepomp en het kerkje, tegenover een telefooncel (zo’n hokje waar je kan bellen)…"
In andere recensies staat dat er in de wijde omtrek niets te koop is (ook geen brood).

Overzichtskaartje Gandia
Op dit moment zijn wij aan het klimmen in de Costa Blanca. De topo beschrijft veel klimgebieden rondom Alicante. We zullen waarschijnlijk nog een maand of twee in de Costa Blanca blijven om hier zoveel mogelijk klimgebieden te ontdekken.
Gisteren hebben we bv. geklommen in Reconco, een klein gebied tussen Castalla en Onil. Omdat we over een week in Albarracin gaan boulderen (we hebben daar afgesproken met vrienden), besloten we na het klimmen om al een beetje die kant op te gaan. We pakken de topo erbij, kijken welke klimgebieden er in de buurt van Xativa zitten (deze plaats ligt het meest richting Albarracin) en of er een leuk gebied voor ons bij zit. Dat zit er zeker! 



Kaartje camperplaatsengids
Vervolgens kijken we in de gids of er in de buurt van Xativa een camperplaats zit, liefst gratis en in ieder geval met water. Die zit er ook.
We checken de camperapp, hoe wordt deze plek beoordeeld? We kijken hoe lang het rijden is – anderhalf uur – en besluiten dat dit onze volgende slaapplek wordt…. We gaan op weg.
Op deze manier laten we ons steeds weer verrassen en komen we terecht op de allermooiste én ook de meest vreselijkste plekken, en alles daartussen in… 
We hebben onverwacht leuke ontmoetingen en maken kennis met plaatsen waarvan we nooit hadden gedacht dat we er ooit zouden komen. Hoe leuk is dat? 




En zo zijn we nu terechtgekomen in het plaatsje Simat de la Valldigna (lees hierover in het volgende blog).

next stop: Camperplaats Simat de la Valldigna

We gaan waar de wind ons brengt…

Stephanie
(geschreven op 18 februari)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten